Loma-asunto vai sijoitusasunto ulkomailta?

Vaihtoehtoja loma-asumiseen on nykyään tarjolla runsaasti, erilaisista lomaosakkeista lähtien. Vertaillaan kuitenkin tällä kertaa sijoitusasunnon hankinnan järkevyyttä loma-asunnon vuokraamiseen, koska usein valinta kohdistuu lopulta näihin kahteen vaihtoehtoon. Loma-asunnolla tarkoitetaan tässä yhteydessä asuntoa, joka vuokrataan loman ajaksi ulkopuoliselta vuokraajalta. Tällöin vuokra-aika voi olla mitä tahansa viikon ja useamman vuoden väliltä. Sijoitusasunnolla taas tarkoitetaan asuntoa, joka hankitaan vapailta markkinoilta omaan lomailukäyttöön tai muille edelleen vuokrattavaksi.

Lomakoti

Ulkomailta voi löytää vaikka miten hienoja lomakoteja

Loma-asunnossa vuokralaisena asuminen on usein jonkin verran huolettomampaa. Sijoitusasunto on nimensä mukaisesti sijoitus, jolloin sitä on joiltakin osin hankala verrata loma-asuntoon. Sijoitusasunto tuottaa ideaalitapauksessa omistajalleen rahaa, kun taas loma-asunnossa asumiseen käytetyt rahat katoavat suoraan toisen taskuun. Jos kuitenkin onnistuu löytämään edullisen loma-asunnon, niin sijoitusasunnon hankintahintaa vastaavalla summalla rahaa saattaa pystyä asumaan siinä jopa koko loppuelämänsä vuokralla – ilman sijoitusasunnon mukanaantuomia velvollisuuksia.

Yksi suurimmista eroista sijoitusasunnon ja loma-asunnon välillä on sitoutumisen asteessa. Loma-asunto luovutetaan pois ennalta sovitun ajanjakson jälkeen, ja seuraavan kerran asuntoa ja maisemaa voidaan halutessa vaihtaa melko helposti. Sijoitusasunto on myös mahdollista myydä, mutta markkinatilanteesta riippuen haluttuun hintaan myynnissä voi kestää pitkään, ja prosessi saattaa muutenkin osoittautua ulkomaalaiselle hankalaksi.

Sijoitusasunnon parhaita puolia on helpompi muokattavuus omaan käyttöön, koska asuntoa on mahdollista remontoida ja sisustaa omatoimisesti. Ulkomailla asunnot ovat usein valmiiksi sisustettuja, joten vuokra-asuntojen sisustus ei välttämättä miellytä omaa silmää. Toisaalta jos kohdalle sattuu hyvä vuokranantaja, niin myös loma-asunnon remontoiminen ja muutostyöt saattavat olla mahdollisia, ja jopa vuokranantajan kustannuksella. Huonon vuokranantajan osuessa kohdalle eteen puolestaan saattaa tulla pahojakin ongelmia, joilta omistusasunnon kanssa oltaisiin vältytty. Erityisesti pitkää vuokrasopimusta suunniteltaessa kannattaakin pyrkiä tutustumaan aina ensin hieman vuokranantajaan. Ensivaikutelma on tärkeä ja kertoo paljon. Yksi suositeltava keino on kirjoittaa vuokrasopimus ensin lyhemmälle ajalle, jos se on mahdollista.

Sijoitusasunnon hankkimiseen vieraasta maasta liittyy paljon riskejä, jotka on hyvä tiedostaa. Ensinnäkin, kuinka vakaa maa on tällä hetkellä? Onko lähitulevaisuudessa odotettavissa poliittisia muutoksia, tai muita yleistä turvallisuutta mahdollisesti vaarantavia tekijöitä? Esiintyykö alueella maanjäristyksiä tai tulvia? Entä asunnon hankkimiseen liittyvä byrokratia, eli mitä lupia ja maksuja asunnon ostamiseen liittyy? Joissakin maissa ulkomaalaisille asunnon ostajille on jopa myyty asuntoja, joilta ovat puuttuneet tarvittavat viranomaisluvat kokonaan. Asia on selvinnyt asukkaalle mahdollisesti vasta vuosien asumisen jälkeen, kun viranomaiset ovat syystä tai toisesta kiinnostuneet asiasta. Tällaisissa tapauksissa asian selvittelyyn jälkikäteen voi kulua paljon aikaa ja rahaa. Myös loma-asuntoa vuokrattaessa huijauksen kohteeksi joutuminen on mahdollista, eikä entuudestaan tuntemattomalle välittäjälle yleensä kannata maksaa etukäteen mitään maksuja. Mahdolliset sisäilmaongelmat kannattaa myös ottaa huomioon asuntoa hankittaessa, koska niitä esiintyy myös ulkomailla. Ongelmia on voitu peitellä muun muassa maalaamalla homehtunut seinä uudestaan, tai käsittelemällä asunto homehtumisen estävällä aineella, joka saattaa aiheuttaa pahoja allergiaoireita asukkaalle.

Vieraan kielen taitamattomuus on yksi tekijä, joka saattaa aiheuttaa ongelmia ostettaessa asuntoa ulkomailta. Tulkin palkkaamista kannattaakin harkita aina, jos oma kielitaito ei tunnu olevan riittävällä tasolla. Monessa maassa on tapana käyttää apuna asiointitoimistoja, jotka voivat avustaa asunnon hankinnassa ja paperihommissa korvausta vastaan. Byrokratian määrästä riippuen myös paikalliset saattavat käyttää asiointitoimistoja asuntoa ostaessaan tai asioita hoitaessaan. Suomesta ostettaessa sijoitusasuntoa on siis paljon helpompaa, kun voi vain kääntyä oman tuntemansa asiantuntijan puoleen, itse suosittelisin lonkalta esimerkiksi Marko Kaartoa. Ulkomailla ei kuitenkaan näitä tuttuja välttämättä yhtälailla ole.

Kiinteistövälittäjä

Kannattaa hyödyntää kiinteistövälittäjää

Omat tulevaisuuden suunnitelmat kannattaa ottaa aina huomioon loma-asumista suunniteltaessa. Erityisesti ennen pitkäaikaiseen vuokrasopimukseen tai sijoitusasuntoon sitoutumista olisi hyvä pohtia, mitä haluaa elämältään vaikkapa kymmenen vuoden päästä. Pysyykö tarve loma-asunnolle mahdollisesti samana myös silloin? Entä halu matkustaa juuri samaan maahan ja alueelle, jolla loma-asunto sijaitsee? Ennen sijoitusasunnon ostoa kannattaa muutenkin asua ensin vuokralla alueella, jolta aikoo hankkia asunnon. Tällöin saa hyvän käsityksen alueen palveluista, turvallisuudesta ja omista tarpeistaan, ja todennäköisyys löytää itselle sopiva asunto kasvaa.