Rajoittaako raskaus naisen muodikkuutta ?

Yksi naisen –tietenkin miehen/isänkin, mutta tässä tekstissä keskityn asiaan naisen eli äidin näkökulmasta -elämän tärkeistä ajanjaksoista liittyy raskauteen, ei välttämättä edes ensimmäiseen vaan ehkä siihen kolmanteen tai neljänteen. Väsymys painaa, vaippakansalaiset vipeltää ympäri kotia järjestäen pientä jäynää joka tilanteessa päivän aikana eikä lepohetkeä oikein löydy edes yöllä kun ei saa nukuttua kun ei löydy oikeaa asentoa ja kääntyminen on niin hankalaa että siihen menee aina vähintään vartti jonka jälkeen ei enää uni tule silmään. Sitten alkaakin olla jo aamuvarhainen jolloin pienet taaperot starttaavat uuden päivän virkeinä makeista yöunista –näin sikäli kun asiat ovat hyvin. Toisaalta jos korvaa särkee ja räkä valuu, ei taapero ole mihinkään tyytyväinen vaan kuormittaa äitiä tuplasti. Vartalo on muokkaantunut jo aiemmista kokemuksista, sinne tänne jäänyt löysyyttä, jumppakahvoista riittäisi naapurillekin kun ei ole ollut aikaa panostaa liikuntaan väsymykseltä ja kotitöiden vuorelta ja ruokavaliokin on vähän sinne päin; minkä nopsasti saa seisten nieltyä. Mieliala taatusti hiukan masentuu kun katselee peilistä omakuvaa, onnellisesta olotilasta huolimatta.

Onnelinen raskaana oleva nainen

Lehdet hehkuttavat äitiyden onnesta ja odotuksen ilosta ja elämän parhaasta ajasta. Eli siis mistä; olo on fyysisesti tukala kun kiristää ja välistä taas henkisesti tukala kun murehtii alati lisääntyvää painoa ja ihon venymistä ja entisistä raskauksista palautumatonta kroppaa. On jumppaohjetta joka lähtöön ja ruokaohjeita pursuaa joka tuutista. Raskausaika/-ajat ovat lyhyitä, näin jälkeenpäin ajateltuna. Olen itse todennut että en osannut ottaa täysillä iloa irti hommasta, en edes sen kolmannen aikana. Kuljin harmaissa löysissä collegehousuissa, miehen vanhassa virttyneessä t-paidassa ja kylmää viimaa vastaan suojasin masuasukin ja itseni kuinka ollakaan mustalla miesten toppatakilla. Uskoakseni näin toimii aika moni meistä naisista. Omistin onnekseni myös muutamat mustat ja hiekanväriset sammarit joustovyötäröllä, kun piti pukeutua asiallisemmin. Kesäajan varalle minulla oli kahdet venyvät ja paukkuvat trikooshortsit ja yhdet puolipitkät joustofarkut. Paidat olivat trikoota, Marimekon raitapaitaa lyhyellä ja pitkällä hihalla. Viimeisen raskauden jälkeen keräsin raitapaidat kassiin ja vein kierrätykseen. Sen jälkeen en ole raitaa päälleni pukenut.
Mietin josko en itse jaksanut vai eikö kiinnostanut raskausajan pukeutuminen, ehkä se jäi kaiken muun jännittävän elämänmuutoksen alle: uusi elämä tulossa vastuulle ja hetken päästä muutto ulkomaille. Pekingissä vuonna 2004 ei oikein vielä löytynyt tavarataloa jossa olisi ollut länsimaisen maun mukaisia vaatteita, mammavaatteista puhumattakaan. Nykyään uskon tilanteen olevan sielläkin aikalailla parempi tämänkin asian suhteen. Maksukykyistä kansaa riittää varmasti niin luksusliikkeisiin kuin H&M:n mammaosastolle.
Muutamassa vuodessa on tapahtunut todella paljon; nykyään skaala mamma-vaatteissa on valtava. Niitä löytyy kalliiseen makuun ja myös ns. halpatuotantoketjuista ihan edullisesti hauskoja, piristäviä ja ennen kaikkea mukavia ja istuvia äitiysvaatteita. Joka raskausvaiheeseen ja jokaiselle vatsalle sopivia. Hintahaitaria kun löytyy; ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi voidakseen hyvin ja tunteakseen oloaan mukavaksi ja jopa tyylikkääksi, satunnaisesti tukalasta olotilasta huolimatta: Voi surutta keskittyä korostamaan omaa onneaan ja hyvää oloaan kauniilla väreillä ja malleilla. Mukavat, istuvat ja mieltä piristävät vaatteet löytyvät joka raskausvaiheelle, vatsan kasvaessa ja vartalon muotojen muuttuessa. Tietenkin kuten kaikessa, laatu ja hinta kulkevat joskus käsi kädessä ja ehkä myös näihin ainutlaatuisiin kuukausiin halutaan satsata hiukan enemmin ja parempaan laatuun. Sekin onnistuu!

Katso tämä shokkivideo, jos haluat tietää miten mallit suhtautuvat raskauteen.

Tärkeää ja muodikasta omasta näkökulmastani katsottuna on pukeutua siten että on ”oma” hyvä olo vaatteissa kun vaatteissa, muuten taatusti jokainen ulkopuolinen huomaa ettet ole aito sinä pukeutumisesi kanssa. Ja siisti pukeutuminen tilanteen vaatimukset huomioon ottaen on aina se juttu. Ei yli eikä ali. Kutakin tilaisuutta ja isäntäväkeä tulee arvostaa ja kunnioittaa tilanteen laadun mukaisella pukeutumisella, raskaana tai ei.